13-11-2013, 08:43 AM
16'ncı İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali yarın başlıyor. 17 Kasım'a kadar sürecek festivalin teması "An ve Zaman". Festivalde 15'iı yurt dışından 15'i Türkiye'den olmak üzere toplam 30 film ücretsiz olarak gösterilecek
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkıları ve Beşiktaş Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından organize edilen İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali, bu yıl 16. kez sinemaseverlerle buluşuyor. 13 – 17 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festivalin teması "An ve Zaman" olarak belirlendi.
Beşiktaş Çarşı Meydanı'nda sinemaseverlerin katılımıyla düzenlenecek bir dizi etkinlikle açılışını yapacak olan festivalde bu yıl 15'i Türkiye ve 15'i yurtdışından olmak üzere toplam 30 film gösterilecek. Filmler, Sahne Beşiktaş, Ortaköy Kültür Merkezi (Afife Jale Salonu), Levent Kültür Merkezi (Onat Kutlar Sinema Salonu), Fransız Kültür Merkezi ve Nâzım Hikmet Kültür Merkezi salonlarında ücretsiz olarak izlenebilecek.
Bu yıl "An ve Zaman" temasıyla, geçtiğimiz 15 yılın hiç eskimeyen filmlerinden bir seçki sunan festival, sinemaseverleri bir kez daha tanıklığa davet ediyor. Festival komitesi, bu yılın afişini, iki önemli yönetmenin sinema tarihinin unutulmazlarından olan filmlerinden esinle yakaladı: Eisenstein'ın "Potemkin Zırhlısı" filminde Odessa merdivenlerinden ve Brian De Palma'nın "Dokunulmazlar" filminde tren garı merdivenlerinden başıboş düşen bebek arabası. Bir "an"da harekete geçen bebek arabası, "an"a dair çağrışımları da peşi sıra harekete geçiriyor.
BELGESEL PİŞİRME ATÖLYESİ
Festival, her yıl olduğu üzere, bu yıl da paralel etkinlikleriyle belgesel sinemaya gönül verenleri bir araya getirecek. Cezayir Restaurant'ta düzenlenecek olan "Türkiye – Almanya Ortak Yapım Atölyesi" ve "Online Yayıncılıkta Arşivin Önemi ve Telif Hakları Paneli" konulu buluşmalar, belgesel sinema meraklılarına açık olarak gerçekleştirilecek.
Belgesel Sinemacılar Birliği'nin bu yıl üç aşamalı olarak organize ettiği ve ilk iki aşamasını gerçekleştirdiği PITCHIN'ISTANBUL Belgesel Proje Pişirme Atölyesi'nin üçüncü ve son aşaması, festival kapsamında yapılacak. 13 – 15 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek olan atölye, belgesel film projelerinin uluslararası mali kaynaklara, ortak yapım, dağıtım ve gösterim olanaklarına erişim imkânlarını artırmayı hedefliyor. Atölye, ExpertDocs Başkanı Marijke Rawie ile 2000 yılından bu yana Avrupa ve Orta Doğu'da çok sayıda atölye ve forum çalışmasına katılan Eunopen Documentary Network (EDN) Eğitim Başkanı Mikael Opstrup'ın eğitmenliğinde gerçekleştirilecek.
Bugüne kadar 60 ülkeden bin 238 filmi 150 bin izleyiciyle buluşturan Belgesel Sinemacılar Birliği, bu yıl da 15 bin sinemasevere ulaşmayı bekliyor.
YABANCI BELGESELLERDEN SEÇMELER
Vadinin Üstündeki Köprü / Bridge Over The Wadi (Yönetmen: Tomer Heymann & Barka Heymann) İsrail / 2006 / 55'
Roadsworth: Çizgiyi Geçerken / Roadsworth: Crossing The Line (Yönetmen: Alan Kohl ) Kanada / 2009 / 77'
Malegaon'un Süpermen'leri / Supermen of Malegaon (Yönetmen: Faiza Ahmad Khan) Hindistan / 2008 / 50'
La Paloma – Dünya Çapında Özlem / La Paloma – Longing Worldwide (Yönetmen: Sigrid Faltin) Almanya / 2008 / 86'
Küçük Takım / The Little Team (Yönetmen: Roger Gomez & Dani Resines) İspanya / 2011 / 10'
Kör Doğmak / Born To Be Blind (Yönetmen: Roberto Berliner) Brezilya / 2004 / 83'
Korku / Fear (Yönetmen: Michiel van Erp) Hollanda / 2008 – 2009 / 86'
Hitler'in Hitleri / Hitlers's Hitparade (Yönetmen: Oliver Axer, Suzanne Benze)
Almanya / 2003 / 75'
Başka Bir Gezegen / Another Planet (Yönetmen: Ferenc Moldovanyi) Macaristan, Belçika, Finlandiya / 2008 / 96'
haberturk
Bir masal var yaşar, uzaklarda
Bu ömür yetmez ona kavuşmaya