Forumumuzun Jabber kanalı açılmıştır. Tıklayınız.


Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yapraklarının Rengini Değiştirebilen Yarı Elektronik Bitki Üretildi!
Yorum Sayısı: 3,851
Konu Sayısı: 3,652
Üyelik Tarihi: Sep 2011
Rep Puanı: 6,050
Cinsiyet: Erkek
Meslek: İşletme
İşletim Sistemi: win7
Bilgisayarım: phılıps
İnternet Tarayıcı: Google Chrome
Nerden: Dünyadan
Takim: galatasaray
#1
arastirmacilar-elektronik-bitki-uretti-705x290.jpg
Sizlere sürekli olarak teknolojinin gelişimde son sürat ilerlediğinden bahsediyoruz. Bu durum belki bizlere bir alışkanlık katmış, herşeyi normal algılama güdüsü kazandırmış olabilir. Ancak hala bazı şeyler bizleri hayretler içinde bırakmaya yetiyor.

Gelecekte öngördüğümüz şeylerin başında insanların robotlaşması geliyor. Çoğumuz ileride çeşitli uzuvları mekanik olacak insanlar beklemekteyiz. Ancak, anlaşılan ''robotumsu'' olacak şey sadece insanlar değil.

İsveç'in Linköping Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, gerekli koşullara uyumlu elektronik malzemeler sayesinde elektronik bir bitki üretmeyi başardılar. Bir gül üzerinde çalışmalar yapan ekip, güle yerleştirdikleri dijital devre sayesinde yaprakların rengini değiştirmeyi başardı.

2EA6C28800000578-3327793-This_research_h...309479.jpg

Bu denli önemi bir başarıya imza atan Linkleri görebilmek için Üye Olun veya Giriş Yapın. adamları, biyologlar için bazı özel araçlar üreterek bitki fizyolojilerinin incelenmesini istemekte. Bu sayede üretilecek elektronik bileşenler ile bitkilerin genetik yapılarına müdahale edilmeden, bir nevi bitki mühendisliği şeklinde çalışmalar yapılabilmesi amaçlanmakta. Bu tarz bir başarı ilk kez elde ediliyor olsa da, elektronik bitkiler üzerinde yapılan çalışmalar yeni bir şey değil. 

Örneğin geçtiğimiz yıl MIT'de yapılan çalışmalarda, ıspanağın sahip olduğu koloroplastların karbon nanotüpleri üzerindeki etkisi ortaya çıkmıştı. Bu durum bitki alemi açısından oldukça önemliydi çünkü karbon nanotüpler dalga boyutundaki ışığı emebilme yetisine sahip. Bu da kloroplastın etkisi altında bitkinin fotosentez seviyesini arttırması anlamına gelmekte.

2EA6C28D00000578-3327793-image-a-3_1448060287404.jpg

Haberimizde bahsettiğimiz deney şu şekilde yapılmış; gülün kökü, PEDOT adlı (suda çözünebilen ve yaygın olarak 3D Linkleri görebilmek için Üye Olun veya Giriş Yapın. ile üretilen elektronik aksamlarda kullanılan iletken polimer) bir çözeltinin içerisine daldırılmış. Çözelti tam olarak gülün köküne adapte olup elektronik, iletim özelliği taşıyan tellerini yayınca, araştırmacılar altın kaplı sondalar kullanarak ayrı ayrı transistörler yapmışlar ve temelde bitkiyle bütünleşmiş, basit bir devre kurmuşlar.

Ardından araştırmacılar, yine PEDOT çözeltisini bir miktar selüloz nanolifler ile karıştırarak, şırınga yardımı ile gülün yapraklarına enjekte etmişler. Özel bir vakum tekniği ile yaprakların hava çıkışları engellenerek bütün boşlukları bu çözelti ile doldurulmuş. Bütün bu işlemler bittiğinde bilim adamlarının ellerine geçen şey ise, belli bir miktar voltaj (gerilim) uygulandığında mavi ve yeşil tonları arasında renk değiştiren elektronik yapraklı bir gül.

aaa(1).jpg

Tabi bu işlem her zaman %100 başarı ile sonuçlanmıyor. Araştırma ekibinin başındaki isim Magnus Berggren'in dediğine göre bu durumun sürekli olarak başarılı sonuçlanması için hala belli bir süre geçmesi gerekli. Ancak ekip, yaptıkları çalışmadan ve elde ettikleri verilerden oldukça memnun.

Elektronik bitkilerin, özellikle tarımda devrim yapabilecek bir potansiyeli olduğuna inanan ekip, bu deney sayesinde benzer işlemlerin insan vücudu için de yapılacabileceği konusunda ufak da olsa bir adım atıldığını da düşünmekte. 

Kaynak: Linkleri görebilmek için Üye Olun veya Giriş Yapın.
82688081_3749748_4241322423441.gif
Bir masal var yaşar, uzaklarda
Bu ömür yetmez ona kavuşmaya


b-491535-sdrhd.gif
Cevapla


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi


10tl.net Destek Forumu -

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping