Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Optik Sürücü
Yorum Sayısı: 724
Konu Sayısı: 292
Üyelik Tarihi:
 May 2008
Rep Puanı: 111
Cinsiyet: Erkek
İşletim Sistemi: Windows 7 Home Basic
Bilgisayarım: Samsung NP-R580 JS03TR
İnternet Tarayıcı: Opera
Takim: galatasaray
Ekran kartı: Nvidia GeForce
Bellek: 4 GB DDR3
İşlemci: Intel Core i3
#1
Optik sürücülerin kısa geçmişi

CD, DVD veya Blu-ray sürücüler arasında en doğru olanı nasıl seçeceksiniz? İşte rehberiniz...

20071017154727.jpg

CD teknolojisi 1976 yılına kadar dayansa da ilk CD oynatıcıların aramıza girmesi 1982 ve sonrasında mümkün oldu. Sadece müzik endüstrisinin kullandığı bu cihazlardan sonra teknolojinin depolama amaçlı kullanılması ancak 1990 yılında mümkün oldu.

İçinde veri depolanan CD-ROM'ların okunabilmesi için CD-ROM sürücülere ihtiyaç vardı. 90'ların başından itibaren 1x hızında ilk optik sürücüler ortaya çıkmaya başlamıştı. Bu sürücüler diskten saniyede ancak 150 KB veri okuyabiliyordu. 1997'ye gelindiğinde 12x sürücüler popüler olmaya başladı. Bunların okuma hızı ise saniyede 1.8 MB idi. Sonrasında sırasıyla 20x, 32x, 36x, 40x,, 48x ve 52x sürücüler piyasaya çıktı. Okuma hızları saniyede 7.8 MB seviyesine ulaşmıştı. Son olarak 56x ile birlikte okuma hızı 8.5 MB'a ulaştı ve CD sürücülerin gelişimi burada son buldu diyebiliriz. 10.8 MB okuma hızı sunan 72x modeller de göründüyse de hem fiyatlarının yüksek olması hem de 56x'in çoğu durumda yeterli olması yüzünden bu model pek yaygınlaşmadı.

CD okuyucular yaygınlaşırken CD yazıcılar da ucuzladı ve yaygınlaştı. Kullanıcılar hevesle CD yazıcılara yönelirken DVD teknolojisi ortaya çıktı. 4.7 GB kapasitesi olan bu diskler bugün artık neredeyse her masaüstü ve dizüstü bilgisayarda mevcut. Olmayanlar için ise DVD sürücü ne kadar gerekli ve gerektiği durumlardan hangi ürünler tercih edilmeli, bunlara cevap arayacağız.

CD/DVD/BD sürücü ne kadar gerekli?

gaotd20110903100000.jpg

Optik sürücülerin kısa geçmişinden bahsederken bilerek atladığımız bir depolama birimi oldu: Flash Bellekler. Optik depolama teknolojilerine ait olmayan ve DVD sürücülere geçiş esnasında ortaya çıkan Flash bellekler, yazılan verilerin silinebilmesi ve tekrar tekrar yazılabilmesi yüzünden çok daha düşük toplam satınalma maliyetine sahipti. Fakat Flash belleklerin kısıtlı kapasitesi yüzünden DVD sürücüler de altın çağını yaşamayı başardı.

Öte yandan günümüzde şöyle bir baktığımızda on adet 8 GB kapasiteli çift katman DVD'nin 25 TL fiyat etiketine sahip olduğunu görüyoruz. Öte yandan 8 GB'lık bir Flash bellek 16 TL fiyat etiketine sahip. 30 TL ödediğinizde ise 16 GB kapasiteli bir bellek elde ediyorsunuz. Belleğe binlerce defa veri yazıp silebilmeniz, çok daha kolay taşınabilmesi, çok daha yüksek veri aktarımlarına ulaşması ve verilerin çizilme gibi dış etkenlerden zarar görmemesi, belleklerin sadece birkaç avantajı. Tek dezavantaj ise 30 TL verdiğiniz belleği arkadaşlarınıza verememeniz. Öte yandan indirimleri takip ederseniz 5 TL'ye 4 GB'lık bellekler alıp hediye olarak verebilmeniz bile mümkün. Asıl soru ise tüm bunlar mümkün iken neden optik sürücülere para veresiniz?

Bunun da birkaç nedeni mevcut. Devasa bir DVD film arşiviniz olabilir, Steam, GamersGate, GOG, Impulse ve Origin gibi oyun servislerinden haberiniz yoktur ve oyunları hala mağazadan satın alıyor olabilirsiniz veya CHIP ile verdiğimiz DVD'leri okutmak isteyebilirsiniz. İşte tüm bu ve benzeri senaryolar için uygun optik sürücüyü birlikte seçelim.

PATA mı SATA mı?

20111011235016.jpg

Öncelikle yeni alacağınız optik sürücüyü belirleyelim. Burada ilk tavsiyemiz SATA arabirimli bir optik sürücü almanız. SATA arabirimli optik sürücülerin Jumper ayarı yok böylece kolayca takıp çalıştırabiliyorsunuz. PATA sürücülere göre kabloları çok daha küçük ve kasa içinde çikin bir kablo görüntüsü oluşturmuyorlar. Yine SATA sürücülerin fiyatları PATA olanlara oranla daha ucuz.

Burada önemli olan başka nokta da SATA sürücüler ile bilgisayarın daha hızlı açılabildiği. Bunun nedeni, bilgisayarın IDE portuna herhangi bir cihaz bağlamadığınızda IDE portunu devre dışı bırakabilmeniz. Böylece sistem açılış esnasında IDE portlarını kontrol etmiyor ve doğrudan SATA portlarına geçiyor. Böylece sabit diskiniz ve optik sürücünüzü aynı anda tanınarak doğrudan işletim sisteminin RAM'e yüklenmesine başlanıyor. Bu da her açılışta sisteminizin 2-3 saniye daha hızlı açılmasını sağlıyor.

SATA sürücülerin PATA olanlara oranla daha kısa olduğunu da belirtelim. Böylece optik sürücünüz güç kaynağının dibine girmiyor ve ortaya çıkan kablo karmaşası da azalıyor. Performans konusunda ise SATA DVD sürücülerin PATA'ya göre bir performans üstünlüğü olmadığını belirtelim.

"Son fırıldak medya Blu-ray"

20100628134735.jpg

CHIP Online İnternet Projeleri Uzmanı Selçuk İslamoğlu'nun da blogunda dile getirdiği üzere Blu-ray'den sonra yeni bir optik sürücünün meydana çıkması pek de mümkün gözükmüyor. Buradaki en büyük etken artan internet hızları.

Her ne kadar ülkemizde herkesin evinde fiber optik bağlantı olmasa da internet erişim hızlarımız gün geçtikçe artıyor. Bu da beraberinde dijital dağıtım sistemlerini getiriyor. Örneğin Tivibu sayesinde artık dizileri, filmleri veya TV kanallarını doğrudan internet üzerinden izleyebiliyorsunuz. Böylece DVD veya Blu-ray satın almadan da istediğiniz içeriğe ulaşmanız mümkün oluyor. Burada bir başka nokta da en ucuz Blu-ray filmin aylık internet faturanızın yarısı maliyette olması: 20 TL.

Yine oyunları da Steam gibi platformlardan alarak DVD sürücülere ihtiyacınız ortadan kaldırabiliyorsunuz. Yerli servis olarak TTNET Playstore'u örnek verebiliriz. Fakat alacağınız oyunun kotanızdan daha yüksek olması muhtemel...

Blu-ray'in toplam maliyeti

20090702015234.jpg

Öncelikle Blu-ray medyalara yazabilmek için bir sistem toplayacağımızı varsayıyoruz. Böyle bir sistemi verilerimizi yedekleme amaçlı kullanabiliriz. Yine film arşivimizi ya da oyunlarımızı yedeklemek amaçlı da böyle bir sistem kullanabiliriz. Fakat böyle bir sisteme harcadığımız para ile nasıl alternatif yedekleme yöntemleri kurabiliriz ve böyle bir sistem mantıklı olur mu?

Öncelikle ihtiyacımız olan bir Blu-ray yazıcı. Fiyatı 300 TL. Sonrasında ihtiyacımız olan ise boş Blu-ray diskler. Bunların da toplu aldığınızda tanesi 5 TL. On adet aldığımızda toplamda 50 TL ediyor. Kısacası 350 TL'ye 250 GB kapasite elde etmiş olduk. Fakat disklere sadece bir defa yazabiliyoruz ve veriler çizilmeye karşı güvende değil.

Bu karşılaştırmayı doğrudan yapmanın ne kadar doğru olduğu tartışmaya açık, fakat bu fiyata 1 TB kapasiteli bir disk almak mümkün. Eğer sabit disklerde veri depolama konusunda şüpheleriniz varsa da Cloud tabanlı depolama hizmetlerine bakabilirsiniz. Dosyalarınız birkaç sunucuya birden yüklendiği için daha güvende oldukları açık.

Yine ilginç bir tespit, bu fiyata 16 GB kapasiteli 10 adet Flash bellek alabileceğiniz. Kısacası tüm bu alternatifler varken Blu-ray gibi optik sürücülere pek de gerek olmadığını söylemek mümkün.

Firmware güncellemesi ile yeni özellikler

20090721023756.jpg

Satın aldığınız optik sürücünün daima en son sürüm Firmware'e sahip olduğundan emin olun. Yeni firmware sürümleri genelde yeni özellikleri de beraberinde getirir.

Bunlar arasında daha çok DVD biçimi ile uyumluluk, çift katmanlı DVD diskleri destekleme, okuma ve yazma performansında artış ve farklı DVD'leri tanımada daha iyi bir performans yer alıyor.

Eğer dizüstü bilgisayarınız varsa Firmware güncellemesini üreticinin sitesinden, masaüstü bilgisayarınız varsa da güncellemeyi optik sürücünüzü üreten firmanın web sitesinden edinebilirsiniz.

Chip Online
Ölüm ölüm dediğin nedir ki gülüm?
Ben senin için ölmeyi göze almışım.
Cevapla
« Önceki Konu | Sonraki Konu »


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi


10tl.net Destek Forumu -

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping