Forumumuzun Jabber kanalı açılmıştır. Tıklayınız.


Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
25 Yaşında Windows'a Bakış!
Yorum Sayısı: 727
Konu Sayısı: 294
Üyelik Tarihi: May 2008
Rep Puanı: 111
Cinsiyet: Erkek
İşletim Sistemi: Windows 7 Home Basic
Bilgisayarım: Samsung NP-R580 JS03TR
İnternet Tarayıcı: Opera
Takim: galatasaray
Ekran kartı: Nvidia GeForce
Bellek: 4 GB DDR3
İşlemci: Intel Core i3
#1
Windows'un 25. yaş günü şerefine, Windows 1.0'ı baştan sona inceledik. İşte detaylar...

20101126005421.jpg
Mavi ekran her zaman kötü değildi

Windows 20 Kasım 1985'de dünyaya geldi ve 25. yaşını geride bıraktı. Peki 1986'da incelenen Windows 1.0 hakkında görüşler nasıldı? İşte şimdi yıllar öncesine gidiyor ve 25. yaşında ilk Windows'a ve döneme, o zamandan bugüne değişenlere ve değişmeyenlere bakıyoruz.

Microsoft Windows 1.0 ile birlikte MS-DOS işletim sisteminin üzerine ilk grafik kullanıcı arayüzünü yerleştirerek kullanıcıların yeni bir işletim sistemi dünyasına adım atmasını sağladı. Yeni kullanıcıların karşısında ne yapacağını şaşırdığı komut satırı sisteminden sonra bu bir devrim niteliğindeydi.

Microsoft'un o zamanlardan bugüne kadar başarısının değişmeyen bir sırrı var: Kullanıcı dostu işletim sistemi. Ancak Windows'un bazı sorunları da değişmedi...

Değişmeyenler...

20101126005433.jpg
Windows kutusu

Windows'un ilk sürümünden bu yana değişmeyen problemleri arasında hep daha fazla donanım gücü istemesi yer aldı.

Bunun haricinde en temel sorun işletim sisteminin popülerliği olabilir. Sayısız uygulama ile en güçlü yazılım desteğine sahip olan Windows işletim sistemi, aynı zamanda en çok virüs desteğine de sahip. Zararlı yazılımların büyük çoğunluğu ne yazık ki Windows için hazırlanıyor.

Güçlü yazılım desteğine dönecek olursak, Windows sadece uygulamaların değil, DirectX sayesinde oyunların da temel platformu olma özelliği taşıyor. Elbette oyunların DOS temelinden DX ve Windows temeline geçmesi ilk Windows ile hemen gerçekleşmedi, ama sonunda oldu.

Windows Masaüstü!

20101126005502.jpg
Dosya yapısı üzerine getirilen masaüstü sanal bir katmandı

Windows'un kolay kullanılabilir olmasındaki en büyük etkenlerden birisi masaüstü oluyor.

Kullanıcıların günlük çalışmalarını basitleştiren masaüstü, sanal bir katman ile karışık dosya sistemleri içerisinde geçirilen süreyi azaltıyor. Apple bu konsepti geliştirmek için 3 yıl boyunca çalıştı ve ortaya Lisa'yı çıkarttı. Ancak son derece pahalı olan sistem tutmadı.

Macintosh bilgisayarlar daha ucuz olmalarına karşın fiyatları yeterince düşmeden yaygınlaşamadılar. Özellikle ofis kullanımında Mac fiyatları çok daha pahalı olmasına karşın, karşılanabilir boyutlara indiklerinde ciddi biçimde tüketici kitlesi bulmayı başardılar.

Mac'in kritik hatası

20101126005444.jpg
Farklı uygulamalar esneklik getirdi

Mac fiyatlarının yüksek olması rakiplerin çok işine yaradı. Mac'in kullandığı arayüzün kolaylığına sahip işletim sistemleri üzerinde çalışmalar yapıldı.

Basit ve verimli çalışma arzılanıyordu ve IBM de buna uygun bilgisayarlar geliştirdi. Microsoft da entegre bir yazılım paketi olarak Windows'u geliştirdi.

Windows'un Mac'e benzerliği su götürmez bir gerçekti. DOS'taki komut yapısıyla ilgili bilgi sahibi olmadan masaüstünden uygulamalara birkaç fare tıklamasıyla erişmek, kolayca çalıştırmak, sürükleyip bırakmak, koplayamak ve yapıştırmak mümkündü. Mouse kullanımı herşeyi değiştiriyordu...

O zamanlar yoktu

20101126005521.jpg
Yararlı uygulamalar dahil edildi

İlk Windows'ta multitasking yoktu. Uygulamalar arkaplanda geçici olarak donduruluyordu. Bu sayede 360K'lık iki sürücüsü olan ve maksimum 640 kilobyte RAM kullanabilen bilgisayarlar zorlanmadan pek çok iş arasında geçişe imkan tanıyordu.

Basitçe özetlemek gerekisre Windows neredeyse bütün bilgisayarlarda kullanılabilen son derece güvenilir, hızlı ve kullanışlı bir işletim sistemiydi.

Yüksek sayılabilecek sistem gereksinimlerine karşın yazı yazmaya, resim çizmeye ve başka işler yapmaya yarayan uygulamalar sisteme dahil edildi.

Hafıza sorunları

20101126012309.jpg
Hafıza sorunları vardı

Windows ile birlikte gelen uygulamaların bir bedeli de vardı. Örneğin Paint uygulaması 90KB yer tutuyordu. Notlar ile birlikte 190 KB'a ulaşan hafıza kullanımı, 360 KB'lık bir floppy disketin yarısından fazlasını dolduruyodu. İşte bu yüzden Windows'ta multitasking'in olamayacağı dahi konuşuluyordu.

Bugün aynı multitasking meselesinin cep telefonlarında aranan bir özellik olması da gelişimdeki paralelliklerden birisi olarak dikkat çekiyor.

İlk Windows'u rahat kullanabilmek için gerçekten güçlü ve pahalı bir sistem gerekiyordu. Windows XP ve Windows 7 ile birlikte ise durum son derece rahat bir dengeye oturdu denebilir.

Gelişimin önünü açan işletim sistemi

20101126012917.jpg
4 diskette geliyordu

Windows tek bir ekran üzerinde pek çok uygulama kullanmaya izin vererek kullanıcılara zaman kazandırdı. Ancak elbette sistem yavaşlamaları ve istikrarda sorunlar de beraberinde getirdiği bedeller oldu.

Yazılım geliştiricileri durmadan yeni özellikler getirdiği için donanımın gelişmesi de kaçınılmaz oluyor. Windows 1.0'ın 4 adet 5.25 inç floppy disket ile gelmesi ve daha sonraki uygulamaların da çok disket gerektirmesi, bunun pratikte yarattığı bazı zorluklar yeni depolama ürünlerini gerektirdi.

Daha güçlü işlemciler, daha çok bellek, daha geniş kapasiteli sabit diskler ve CD, DVD gibi optik depolama birimleri hep bu gelişimin sonucu olarak ortaya çıktılar. Windows, gelişimin önünü açtı...

Chip Online
Ölüm ölüm dediğin nedir ki gülüm?
Ben senin için ölmeyi göze almışım.
Cevapla


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi


10tl.net Destek Forumu -

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping